Se siitä sitten

Kyllähän minä ymmärrän, että muusikoidenkin pitää saada murua rinnan alle ja kattoa pään päälle. CD-levyjen rikkominen ei kuitenkaan uskoakseni ratkaise mitään.

Jossain vaiheessa kerrottiin, että mm. Mikko Alatalon levyä oli ladattu netistä miljoonia kertoja ennen kuin se julkaistiin. Kuinkas tämä levyjen suojaaminen vaikuttaa sitten tähän? Kuka ihme on halunnut ladata kyseistä levyä ylipäätänsäkään? Nämä piraattilevyt vuotavat internettiin usein jostain muualta kuin tavallisilta kuluttajilta. Syyllisiä kannattaisi etsiä levy-yhtiöiden sisältä tai muualta siitä ravintoketjusta ennen loppukäyttäjää.

“Nyt pitää ymmärtää, että tietokoneella musiikin kuuntelu on extraa. Normaalisti musiikkia kuunnellaan autossa tai stereoiden kautta�, Kyyrä sanoo ja jatkaa: “Jos nyt käytät jotain Linuxia tai Macia, kannattaa harkita ihan tavallisen cd-soittimen hankkimista�.

Lainaus on alkuperäisestä Tietokone-lehden jutusta. Myöhemmin juttua muutettiin ja mm. tuo pätkä poistettiin. Huhujen mukaan ÄKT ärähti ja vaati jutun muokkaamista. Haastateltu koki tulleensa väärin ymmärretyksi. Sillä ei nyt mitään merkitystä ole, jos ne uudet kopiointisuojaukset estävät musiikin kuuntelun muilla kuin Windowsin sisältämillä tietokoneilla.

Liuta muusikoita olivat allekirjoittaneet vetoomuksen lain puolesta. Listalla on paljon artisteja, joiden musiikista minä nautin. ÄKT julkaisi myös avoimen kirjeen, jossa vedotaan lainpäättäjiin lain puolesta.

Jos näiden uusien kopiosuojauksien takia levyt eivät toimi tietokoneessani tai autosoittimessani tai mikäli äänenlaatu heikkenee tästä syystä, minä jätän levyt ostamatta.

Työmatkalla kuuntelen musiikkia mp3-soittimella, kannettavat CD-soittimet eivät koskaan tehneet minuun vaikutusta musiikin pätkimisellä. Olen yrittänyt seurata keskusteluja, mutta en ole oikein ymmärtänyt, että onko se kopioiminen sitten sallittu vai ei. Vai onko se laitointa, mutta silti sallittua? Enkö saa laittaa uutta musiikkia soittimeeni?

Sitten linkkejä parempien kirjoittajien kirjoituksiin.

2 Replies to “Se siitä sitten”

  1. Tarkennusta tuohon ÄKT:n älähtämiseen, ei se ole mikään huhu, vaan Tietokone-lehden toimituspäälikkö Kari Haakanan vahvistetama tieto. Lisää voi lukea Pinserin kommenteista. :)

    http://www.pinseri.com/2005/09/22/kuluttajien-vastaus-aaniteteollisuudelle/#comments

Kommentit on suljettu.