Ammattilaiset ja amatöörit

Tuija on ottanut ja myynyt kuvan ja kertoo tapahtumasta blogissaan. Hän oli ottanut valokuvan, lähettänyt sen Flickr-palveluun ja merkannut sen hyvillä avainsanoilla, joiden johdosta se sitten löydettiin.

Jore Puusan mielestä se on varastamista ammattilaisilta. Turhaan koulutetaan verorahoilla 60 ammattivalokuvaajaa vuodessa, jos kuka tahansa voi ottaa kuvan ja myydä sen eteenpäin. Jos omaa alaani vertaan tähän, herra Puusakin käytti ilmaista Bloggeria bloginsa pitämiseen, eikä maksanut nuorelle, Internetissä työskentelevälle, ammattilaiselle siitä mitään. Ikävä kyllä hän on päättänyt lopettaa kirjoittamisen, sillä kirjoitukset olivat mielenkiintoisia.

En tiedä miten kauan ja miten paljon oikeasti on koulutettu ammattilaisvalokuvaajia, mutta jos vaikka viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut 600 uutta ammattilaista, niin riittääkö oikeasti Suomessa lehtiä niin monen palkkaamiseen? Vähän väliä tulee jokin muotiala, johon koulutetaan sitten muutama vuosi paljon ihmisiä toteamaan, ettei töitä ole. Omalla alallani on sama tilanne. Ammattilaisen täytyy osata myydä itseään niin, että töitä riittää. Jos töitä ei ole tarpeeksi, ehkä pitää miettiä jotain muuta alaa. Koska valokuvaus ”on niin helppoa ja mukavaa”, aika moni nuori haluaa siitä elannon.

Minunkin ottamia kuvia on julkaistu lehdissä. Eikä niissä tilaisuuksissa, missä kuvani olen ottanut, ammattikuvaajia pahemmin ole ollut. Olenko siis syönyt jonkun ammattilaisvalokuvaajan leipää sillä, että osasin mennä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan? En mitenkään tunne itseäni varkaaksi. Jos ottaisin jonkun muun kuvaaman kuvan ja möisin sen eteenpäin, silloin olisin varas.

Maailma muuttuu, siihen pitää vain osata sopeutua. Ja ammattiin valmistavassa koulussa pitäisi opettaa nämä asiat.

Elämä on epäreilua.

5 Replies to “Ammattilaiset ja amatöörit”

  1. mikkå

    Onhan se nyt selviö, että jokaisen ”ammattilaiskuvaajan” täytyy löytää jokin uusi tapa miten erottua massasta. Tämä massa on kuitenkin moninkertaistunut digitaalisen kuvauksen myötä. Turhaa itkemistä. Jos olet hyvä kuvaaja, niin saat myös kuvasi myytyä.

  2. mikkå, jos olet hyvä myyjä saat kuvasi myytyä (hyvä kuvaaja ei tarkoita, että on hyvä myyjä tai että hyvä kuva myy itsestään).

  3. @pni
    Tämäkin ajatus oli takaraivossa, mutta en saanut sitä oikein kirjoitettua. Eli ei se riitä, että osaa kuvata, pitää osata myös tuoda ne kuvat ja itsensä esille, niin että saa töitä tai myytyä kuvia. Ei ne kuvat siellä pöytälaatikossa/kiintolevyllä auta.

  4. mikkå

    Ei tietenkään hyvä kuva myy itsestään. Sitä vain hain takaa, että jollain sieltä massastakin on myös erotuttava.

    Eihän missään ammatissa voi luottaa ammattilainen-statukseen. Eikä kukaan voi luottaa siihen, että on parempi myyjä kuin muut. Minun mielestä kyse on vaan siitä, että valokuvaajan ala muuttuu ja jotkut pysyy muutoksessa mukana ja jotkut ei.

  5. En kuvaa itse, haluaisin kyllä sillä nautin hienoista kuvista. Mielestäni on käsittämätöntä että tuon Tuijan kuvan myyminen olisi jotenkin varastamista. Ei ammattikuvaajilla mitään monopolia ole, Suomessa ainakaan. Kuten Tomi ilmeisesti keikoillakin kuvia on ottanut, jos sinne tulisi ammattikuvaaja, ja Tomin kuva myytäisiin, olisiko se sitten taas varastamista? Jos se ammattikuvaaja ei sinne tule, olisiko sen kuvan myyminen edelleen varastamista? Puusa oli tuolla Tuijan blogilla melko jääräpää kaikenlisäksi.

Vastaa