Standardeja

W3-standardit ovat välillä puheenaiheina useammassakin paikassa. Tänään luin D. Keith Robinsonin jutun, joka sai alkunsa Andu Buddin kirjoituksesta, joka käsitteli näitä nappeja mitä voi laittaa sivuilleen ilmoittaakseen standardista HTML:stä.

Blogit.fissä on aikaisemmin käsitelty Googlen sekoittumisesta blogien ansiosta. Jutussa mainittiin tämän johtuvan siitä, että blogit ovat standardinmukaisia ja useasti päivittyviä.

Noh, minä sitten päätin myös testailla ovatko blogit sitten niin standardeja vai ei. Ulkomaalaiset blogit, joita seurailen, ovat sitä suurimmaksi osaksi. Surin osa niistä käsittelee juuri WWW-standardeja. Satunnaisesti poimin reilu parikymmentä blogia listalta ja ajoin ne läpi validaattorista, jätin kuitenkin blogspotit ja vastaavat täysin huomioitta ja keskityin näihin blogeihin joilla on oma domaini.

3/4 sivuista oli koodattu käyttäen jotain XHTML-standardia, lähes kaikki loput olivat HTML-standardin mukaisia. Pari osui sellaista, joilla ei ollut doctypeä määritelty ollenkaan. Kolmannes sivuista meni läpi ilman virheitä. Suurin osa virheistä liittyi ”entityihin”, mitä lienevätkään suomeksi. Toinen huomattavan useasti toistuva virhe oli kuvien alt-tekstin puutos. Eivät siis mitenkään pahoja virheitä, eivätkä vaikuta sivun selailuun suuremmin. Minä en itse pidä näitä virheitä kriittisinä.

Lähes puolella valitsemistani sivuista oli jonkinlainen W3C-nappi tai linkki validaattoriin. Näistä taas sitten puolet, eli kaikista 1/4 ilmoittivat virheitä klikatessa kyseistä nappia. Tietysti olisi ollut järkevintä keskittyä testissä vain tällaisiin sivuihin.

CSS:ää testatessani sain suurinpiirtein samat tulokset, vähän useammalla olivat tyylit kunnossa. Virheissä oli lähinnä kyse Microsoftin omasta CSS-kielestä, joka ei sattumoisin ole W3C:n oppien mukaista.

Tässä vaiheessa joku ihmettelee, mikä siinä standardissa ja validissa koodissa on tärkeää. Sen voi ajatella näin, että mitäs jos kirjoittaisit Javaa ja unohtelisit esitellä muuttujia tai sulkea avattuja aaltosulkuja, ei se koodi todellakaan käänny silloin. Selaimiin on rakennettu aika hyvät virheenkorjaushärvelit, mutta ei se ole hyvä syy kirjoittaa väärin. Mielestäni ei ole niin suuri vaiva kirjoittaa suoraan oikein, jolloin sivun pitäisi toimia kaikissa selaimissa. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Eräs ”koodaaja” sanoi kerran, ettei niillä standardeilla väliä ole, kunhan on luettava selaimissa. Tämän hän sanoi sen jälkeen kun ilmoitin, että hänellä on kauheasti virheitä koodissa. Ilmoitin hänelle sitten, että juuri niiden virheiden takia se sivu ei ole luettava osalla selainkannasta. Hän oli unohtanut testata muilla selaimilla kuin rakkaalla Internet Explorerillaan.

Sainpas avautua. Tuosta tekstistä taitaa nähdä paljonko sitä elämää oikein on. Lohdutukseksi voin ilmoittaa, ettei minunkaan koodit ole aina täysin standardia. Joskus täytyy vain erinäisistä syistä luovuttaa, tai sitten vain unohtuu sulkea joku tagi. Eikä tämäkään sivusto ole täysin käytettävä millä tahansa selaimella. Se on kyllä aivan tietoinen valinta.

Sitten muihin uutisiin. Tomi K eli Absum.netin ylläpitäjä sai avattua kait ainakin puolijulkisesti uuden bloginsa eli hyvät naiset ja herratkin: .NERD. Aiheet voivat vaan lentää suoraan hilseen yli, mutta vihdoinkin joku joka ei ole täysin hurahtanut mäkintoshiin.

4 Replies to “Standardeja”

  1. Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Entity on suomen kielessä ihan vain entiteetti. En tiedä, että onko sille sitten jotain ”fiksumpaakin” suomennosta tyyliin hiiri == ohjausrasia. :)

  2. mayb himself

    Kaikkien hienojen tekniikoiden ja niiden tarkistamisten lomassa on kuitenkin hyvä muistaa että ”käyttäjä on kuningas” (enkä puhu nyt mistään narkomaaneista vaikka jotkut hipiksi sanovatkin). Eikä kaikilla välttämättä ole kuuminta uusinta atk:ta saati viimeisintä versiota selaimesta joka usean vapaaehtoisen voimin on rakennettu. Kuten puhuttiin jo niin kaiken ei silti tarvi olla ihan pikselilleen :)

  3. Tomi / pnuk

    Eipä tietenkään tarvitse uusinta uutta olla. Nytkin kirjoitan tätä kommenttia alkeellisella selaimella, yllättävän hyvin toimii. Pitää silti näemmä omaakin CSS:ää tarkistella.

  4. Otto

    Puhut hyvä mies asiaa. Aina tulee olla jokin roti.

Kommentit on suljettu.