Esteettömyys ja saavutettavuus

Tietokonelehden artikkelissa kerrotaan järjestöistä, joilla on tavoitteena parantaa eri tavoin vammautuneiden ihmisten Internetin käyttöä. Koska olen kiinnostunut näistä asioista, päätin pikaisesti katsella läpi niitä sivustoja.

Ensimmäisenä listassa on Kynnys ry. Näkövammaisille se sivusto tuskin soveltuu kovin hyvin, etusivulla on kuvarykelmä, joista osa kuvista kuuluu valikkoon. Yhdelläkään valikkoon kuuluvalla kuvalla ei ole alt-attribuuttia asetettuna. Pääkuva taasen oli jaettu pienempiin osiin ja niille oli asetettu kyseinen attribuutti. Sivulla luki siis Mies sähköpyörätuolissa kivetyllä aukiolla useaan kertaan alussa. Itse en osannut navigoida yhtään mihinkään ilman kuvia. Ilmeisesti näkövammaiset eivät kuulu heidän kohderyhmäänsä.

Näkövammaisten Keskusliiton sivut taas toimivat erittäin hyvin. Kuvia on, mutta niistä tärkeimmät sisältävät alt-attribuutin ja vähemmän tärkeät ovat piiloitettuina, jos kuvia ei lataa. Ulkoasukin on tehty ilman turhia taulukoita. Pitäisi itsekin joskus kokeilla miten sivut menevät lukijaohjelman läpi. Heiltä löytyy myös testausohjeet verkkosivuille ja -palveluille. Kannattaa lukea.

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalla (JUHTA) on suomennettuna verkkosisällön saavutettavuusohjeet. Sivu toimii jotenkuten ilman kuvia ja tyylejä, sivun ulkoasu on tosin tehty taulukoilla. Sitten on esimerkiksi heidän hakukenttänsä, joka ei toimi ilman JavaScriptiä ollenkaan. Muutenkin sivut ovat toteutettu hienosti Lotus Notesilla, jonka URLit ovat käsittämättömiä. Juhtan etusivun oletin löytyvän nappaamalla pätkän pois osoitteesta, mutta sain vain 404-virheen aikaiseksi sillä. Tottakai se löytyy ensimmäisenä valikosta, mutta halusin kokeilla olisiko heillä jotain järkevää osoitetta.

Muitakin osoitteita, mistä löytyy palveluja vammaisille lueteltiin, esimerkkinä Invalidiliitto, joiden sivut eivät pääsisi minkään saavutettavuus- tai esteettömyystestin läpi. Mukavahan se olisi kuunnella lukijaohjelman lukemana ”palstaviiva” joka toisena sanana. Jos sattuu olemaan motorisia vaikeuksia, voi olla hankala klikata oikeaa valikkolinkkiä tiivisti pakatusta valikosta.

Tässä oli minun ajatukseni tällä kertaa.

4 Replies to “Esteettömyys ja saavutettavuus”

  1. Daily

    Tässäpä tullaan taas siihen yhteen kompastuskiveen kun mainostetaan esteettymyyttä. Esteettömyys = tyylittömyys. Näinhän ei tarvitsisi olla, mutta näin kuitenkin on!

  2. Ville

    Ei taida olla ilmaista kotimaista puhesyntetisaattoria, jolla voisi ihan käytännössä testata miltä sivut kuulostavat luettuina?

  3. Enpä kotimaisista ruudunlukijoista tiedä, mutta kun työskentelin tässä vastikään näkövammaiselle henkilölle henk.koht. avustajana, käytti hän Dolphinin Supernovaa, josta löytyy ainakin jonkinlainen toimiva demoversio valmistajan sivuilta. Niin ja Supernova taisi osata suomea. Ja käsittääkseni OsXn ja Windowsin mukanakin tulee jonkinlaiset ruudunlukijat..

    Uh, mainostusta :\ mutta joka tapauksessa.

    Skip the- tai Skip to navigation -linkit ovat muuten kovin aliarvostettuja.

  4. Artikkelista oli unohtunut -verkoston sivut, jotka aika hyvin edustavat esteettistä esteettömyyttä

Kommentit on suljettu.