Kaleva uudistui

Kaleva.fi on uudistunut jossain vaiheessa. Samanlaista söherrystä jälleen kerran.

Ensimmäisen mitä huomaan on varoitusmerkki rikkinäisistä javascripteitä ja tyyleistä. Vain vajaa 30 virhettä ensimmäisellä sivulla. HTML-virheitä on sitten yllättävän vähän. Selaimen validaattori mainitsee 14 virhettä ja 222 varoitusta. Mistään diveillä tehdystä leiskasta on turha haaveilla.

Etusivu tuntuu jakautuvan neljään eri osaan. Alussa on tietysti uusimmat uutiset. Sitten on oma alueensa keskustelun otsikoille, säätiedoille, päivän plussalle ja parille uutisosiolle. Tämä on aivan eri tyylillä tehty kuin uutiset. Sen jälkeen tulee ”Päivän Kaleva”, joka on taas jotain aivan muuta tyylillisesti. Vanhasta versiosta yleensä selailin pikaisesti osion, missä on jokaisen uutisalueen uutisotsikot omissa palstoissaan. Samainen löytyy uutuudestakin, tällä kertaa voin sen verran kehua, että se näyttää paremmalta kuin aikaisemmin. Sama idea toistuu sitten sivuston eri osioissakin, kaikki näyttävät aivan erilaisilta.

Värejä on ilmeisesti myös mietitty pitkään ja tarkkaan. On jokaiselle jotain. Navigaation taustavärinä on harmaa, ja yllättäen tekstit ovat valkoisena, ei liialla kontrastilla varustettuna. Onneksi kun hiiren vie päälle, se paranee. Apuvalikko toimii älyttömästi. Jos valikko on vaakatasossa ja halutaan pompauttaa esiin alavalikko, sitä ei yleensä tehdä sivulle päin. Vahinkoja sattuu. Sinänsä valikko on huomattavasti selkeämpi kuin aikaisemmin. Minulla oli edellisessä versiossa ongelmia löytää jotain tiettyä osiota sivustosta.

Edelleenkin uusimmille uutisille on varattu ikioma <iframe>. Haittaa rullavieritystä, mikäli kursori sattuu olemaan sopivassa kohdassa sivua. Joissakin paikoissa tuollaiset viritykset toimivat, tuossa ei. Nämä uusimmat uutiset löytyvät myös sieltä sivun lopusta olevasta uutisalueesta.

Kuvat ovat edelleen laatuluokkaa. ”Ne on ottanu iltalehmän kuvanpakkauksen käyttöön”, sanottiin IRC-kanavallakin. En tiedä mikä noissa sanomalehtikuvissa on, joku smykkiärgebeesäätö vai? Jotkut värit kuitenkin korostuvat aivan liikaa. Tulee lähinnä oman kamerakännykän kuvanlaatu mieleen. Pimeässä otetuilla kuvilla.

Kyllä tuollaisiin sivustoihin voisi vähän panostaa. Ajatella käyttäjääkin. Tosin heillä vissiin on niin paljon käyttäjiä, ettei lisää kaivatakaan. Loppujen lopuksi sanoisin, että ei tuollaisesta päivityksestä ainakaan maksaa kannata.

4 Replies to “Kaleva uudistui”

  1. Kalevan navigointi ei ilmeisesti tykkää Safarista. Kaikenlaista tauhkaa sivulla on niin paljon, ettei tällä väliaikaisella hitaammalla yhteydellä jaksa odotella koko sivun latautumista.

  2. Enpä kyllä voi sanoa olevani tyytyväinen Kalevan ulkoasuun lehtenäkään. Liekö jotain ongelmia painovärien ja sanomalehtipaperin vai minkä kanssa, mutta siinäkin kuvien värit tuntuvat olevan poikkeuksetta ihan päin persettä. Typografia tuntuu vanhalta ja toisaalta sisältökin toisinaan vaivaa (koko ajan toistuvat kielioppivirheet ja se halvatun tekstiviestimielipidepalsta).

    Kalevan sivut näyttävät edelleen kalevalta — tavallaan. Eipä sillä, että Hesarinkaan sivut erityisen hyvät olisivat.

  3. sisäpiirin tietona täytyy todeta, että Kalevan uutispäällikkö on todennut Kalevan verkkosivujen muuttuvan jossain vaiheessa maksullisiksi. Toivottavasti silloin viitsivät panostaa käytettävyyteen, ainakaan tällä leiskalla en osta(isi).

  4. Aki

    Kalevan kuvat näyttää webis niin kauhealta, koska kuvat käsitellään printtilehteä varten (sävytys harmaata tai kellertävää paperia varten + CMYK tai joku vastaava värimoodi painopeltejä tms. erottelua varten) eikä ilmeisesti ole konstia saada aikaan omaa workflowta kuville jotka menee verkkoon. SInänsä sääli, kalevassa on hyviä ja todella ammattitaitoisia kuvaajia ja ne alkuperäiset kuvat näyttää todella hyvältä. Printtiversionkaan värisäädöt ei tosin ole ihan parhaalla mahdollisella tavalla kohdallaan.

    Kommenttina evelle: Kalevan webisivuista on pitäny tulla maksullinen palvelu jo monta vuotta, mut lähinnä se varmaankin toimisi keinona päästä lukijoista eroon, joten en jaksa uskoa että siihen vieläkään mennään. ja joo, en mäkään tosta mitään maksais. :)

Kommentit on suljettu.