Sanapainon purkua

Pari päivää olen nyt testaillut tulevan WordPress 1.5:n suhteellisen tuoretta versiota ja mielenkiintoista on ollut. Seuraa siis enemmän tai vähemmän nörtteilyä sisältävää asiaa.

Asennus oli yhtä helppoa kuin aikaisemminkin, pikkusen muokata wp-config.php-tiedostoa ja ajaa asennusskripti läpi. Mitään ongelmaa ei pikaisella kokeilemisella löytynyt. Päätin sitten kokeilla päivitystä ja kopioin nykyisen sivun taulut toiseen tietokantaan ja ajoin päivityksen. Se ei taas toiminut alkuunkaan. Kuvittelisin, että ongelmana oli tiedostojen sisällyttäminen koodiin väärässä järjestyksessä, tai erästä funktiota kutsuttiin liian aikaisin. Helpotti, kun tein päivitysskriptin alkuun samannimisen funktion, joka palautti annetun attribuutin ilman mitään häslinkejä ja kommentoin hetkeksi pois sen alkuperäisen funktion. Sen jälkeen päivitys tapahtui sekunnissa.

Varsinaisen sivun oletusulkoasuksi on valittu Kubrick, mikä on ollut jo jonkin aikaa tosi suosittu muutenkin. Ylläpitopuoli siis sisältää teeman valitsimen, josta klikkaamalla samantien vaihtuu teema sivustolla. Teemoja on ainakin kokeilemassani versiossa mukana kaksi, toinen on se perinteinen tylsähkö. Ylläpitoon on myös ilmestynyt ”Dash Board”, jolta näet uusimmat uutiset WP-maailmassa ja vähän tilastoja sivustolta. Vähiten merkityksellinen ja näkyvin juttu on logon siirtäminen sivun yläosasta alaosaan. Eipähän tartte vahingossa sitä klikkailla.

Teemojen rakennus on toteutettu esitysmallein, näitä voi olla esimerkiksi ”etusivu”, ”juttu”, ”arkisto”, ”haku” ja niin edelleen. Aluksi tämä tuntui huonolta idealta monestakin syystä. Olen tottunut siihen, että minulla on yksi esitysmalli, jota en muokkaa ja sitten ulkoasua varten oma CSS-tiedosto. Tai nythän minulla on useampi CSS-tiedosto, koska näitä ulkoasujahan piisaa. Illan tunnustelin tätä vermettä ja nyt se luistaa jo hyvin. Ensimmäisen oman teemankin tein, tai useamman jos yrityserehdyksetkin lasketaan.

Teemoista ja esitysmalleista pääsemmekin sopivasti valmiisiin funktioihin. Näitä on kohtuullisesti, kuten nykyisessä 1.2.x-versiossakin. Monin paikoin helpottavat elämää ja löytyvät ilman dokumentaatiotakin. Tämmöinen tietty on jossain helpossa paikassa nähtävillä, en vain ole jaksanut katsella. Siis tulevan version dokumentointi.

Pieniä ongelmia minulla kuitenkin näiden kanssa on ollut. Ovat esimerkiksi muuttaneet the_time()-funktiota niin, että lokalisointi ei toimi. Esimerkiksi jos haluaisin päiväyksen muotoon ”tiistaina 11. tammikuuta”, se ei onnistukaan enää tuolla funktiolla. Ei auta vaikka asentaisi suomenkielisen lokalisointitiedoston. Locale.php:n kääntäminen vain kääntää arkistolistauksen kuukaudet suomeksi. Tässäkin tapauksessa tyhmästä päästä kärsittiin ja löysin heti yläpuolelta the_date()-funktion, mikä pelasti päivän. Lokalisointitiedosto oli muuten ihan kiva juttu, mutta sivujen latausajat tuplaantuivat.

Ylläpitopuolella uutta oli myös sivuylläpito, eli voit rakentaa ihan oikeita blogista riippumattomia sivuja tällä. Ilmeisesti tällekin voi tehdä omia esitysmalleja, en ole siihen vielä ehtinyt tutustua. Kuitenkin esimerkiksi info-sivun tapahtui kädenkäänteessä ja löytyy vielä funktiot navigoinnin rakentamiseenkin.

Tästä pääsemmekin sitten toiseen ihmettelemääni asiaan. Mikä ihme siinä on, että sivupalkin pitäisi kokonaisuudessaan olla lista? Esimerkkinä juuri tämä sivunavigaatiofunktio wp_list_pages() tekee muuten ihan hyvää jälkeä, mutta aloittaa koodin <li>-tagilla, jonka jälkeen on jokin otsikoksi tarkoitettu ja sitten alkaa listaus eli <ul>. Oletusteemoissakin sivupalkki on yhtä suurta listaa. Se on kaiketi jonkin Hyvän Ja Minua Paremman™ koodaajan keksintö. Esimerkkinä voisin Kubrick-teemasta mainita kalenterin. Sekin kuuluu listaelementtiin. En minä semantiikasta tiedä, mutta tuo tuntuu jo jotenkin väärältä. Listat ovat listattuina listoissa.

Kuitenkin loppupeleissä kaikkiin ongelmiin löysin ratkaisun. Ruutumerkkiä vaan koodissa rivien alkuun ja jää turhat listat tulostamatta. Kaikinpuolin on hieno verme ja tietty täytyy ottaa huomioon, ettei se vielä valmis paketti ole, siksi minäkään sitä en tähän päivitä. Paljon pikkumuutoksia ja pari isompaakin on siis tulossa. Lisää virallisen julkistuksen jälkeen.

One Reply to “Sanapainon purkua”

  1. Itsekkin olen tuota kalenterin paikkaa miettinyt, mutta taitaa HJMP-koodaaja tietää mitä tekee. Harmi tuo lokalisointi ja sen huono/hidas toiminta, vaikka en itse varmaankaan tule kyseistä aparaattia käyttämään.

    Se mitä pääsin sinun asennusta tutkiskelemaan sisältä päin näytti erittäin hyvältä. Pitää vielä virallista tutkailla ennen asentamista itselle.

    Tuo tuleva teemasi on muuten pirun hyvä, ”fresh and clean” kuten Lontoossa sanovat.

Kommentit on suljettu.