iPad

iPad ja iPhone

Kauan olin sitä mieltä, että odottelen seuraavaa sukupolvea iPadista, tai en osta sitä ollenkaan. Kesällä mieli muuttui ja reissusta palatessamme, ostin sellaisen Heathrowin lentokentältä. Aluksi mielessä oli pienin 3G-malli, mutta eihän niitä mistään saanut, niin mukaan tarttui se 64 gigainen. Jonain päivänä hommaan myös liittymän tuolle. Hintaa oli paljon. Ennestään minulla oli jo iPhone käytössä, eli käyttöliittymä oli hyvinkin tuttu. Isoksi iPod Touchiksi sitä on myös haukuttu.

Paketin avaus Mikään ei voita tuoreen Apple-tuotteen tuoksua

Käyttöönotto oli samanlainen kuin puhelimellakin. Laite kiinni koneeseen ja iTunesin kautta aktivointi. Vanhat, jo aiemmin hankitut ja ostetut ohjelmat sai ”ilmaiseksi” asennettua. Joistain löytyi jopa tuki isommalle näytölle. Pääasiallisesti olen käyttänyt iPadia pelailuun, sarjakuvien lukemiseen ja videotoistimena. Surffailu ja RSS-syötteiden selaaminenkin onnistuu mainiosti. Valokuvia on myös mukava tuolla esitellä.

iPadin aloitusnäkymä Kotinäkymä. En ole jaksanut järjestellä kuvakkeita, odotan käyttöjärjestelmän päivitystä.

Hyviä pelejä ovat olleet Minigore, Angry Birds, Cut the Rope ja Osmos. Myös The Incident, Gravity Hook ja Canabalt ovat viihdyttäneet. Pakko-ostos oli myös Slayer Pinball. Settlers nyt vain on Settlers ja se on vielä mukavampaa isommalla näytöllä. The Incidentin hauska ominaisuus on, että iPadia voi käyttää näyttönä ja käyttää iPhonea tai iPod Touchia ohjaimena.

The Incident The Incident

Syötteitä luen Reederillä, toistaiseksi paras mitä olen käyttänyt. Käyttöliittymä on helppo ja synkronoi Google Readerin kanssa. Flipboard on tyylikäs ohjelma, jolla voi lukea Twitteriä ja Facebookia. Twitterille on tietysti Twitter ja monia muitakin, Twitter riittää minulle. Facebookillekin on eri ohjelmia, toistaiseksi olen tyytynyt Friendlyyn.

Sarjakuvien lukemiseen on useita mahdollisuuksia ja tuolta näytöltä se on mukavaakin. Marvelilta ja DC Comicsilta on omat sovellukset, Walking Deadille ja monille muillekin löytyy myös. Erikseen on vielä sarjakuvien lukuohjelmia. Kirjojen lukemisessa ei Kindleä voita, mutta on se mahdollista sekin mm. iBooksilla. Sieltä en kyllä vielä ole saanut mitään ostettua, mutta paljon ilmaista luettavaa on.

Musiikin toistamiseen löytyy tietysti iPod-sovellus, jolla mp3:t näppärästi pystyy soittamaan. Videoita varten on Videos. Nämä siis valmiina. Olen ladannut itselleni VLC:n ja CineXPlayerin elokuvia varten, toistavat muutakin kuin mp4:sta. VLC saattaa tosin pian poistua kaupasta, niin nyt kannattaa ladata, mikäli tarvitsee. CineXPlayer on ollut vähän herkkä kaatuilemaan, mutta aika hyvin toistaa. Spotifystä ei vielä ainakaan ole iPadille natiiviversiota, mutta iPhone-versio toimii vähän pienenä, mutta moitteetta.

Musiikkiharrastuksiin löytyy paljon hauskoja ohjelmia, erilaisia rumpuohjelmia, kitaraa ja kosketinsoitinta. Korg iElectribe on syntikka ja ilmeisen toimiva, en vain osaa hirveän hyvin käyttää, hassuja ääniä kyllä saa esille. Kitaristeille on AmpliTube, efektipedaalisofta. En ole päässyt vielä kokeilemaan, koska pitää erikseen ostaa piuha sitä varten, mutta kuulemma toimiva.

Mukana tulevista ohjelmista Calendar on hieno ja toimiva ja sähköpostin lukeminen ja kirjoittaminen onnistuu Maililla hyvin, seuraavassa versiossa tietty vielä paremmin. Safari käy surffailuun, mutta ostin Atomic Webin sen rinnalle, se on vähän monipuolisempi. Flashia ei ole, mutta en ole osannut kaivatakaan.

Puhelimen kanssa moniajon puute ei ollut niin iso asia, mutta iPadissa se tuntuu jo vaadittavalta. Kohta pitäisi tulla iOS 4.2, jonka myötä moniajo ja moni muukin asia tulee mahdolliseksi. Esimerkiksi skandit näppäimistöön, nopeutuu kirjoittaminen kovasti.

Laite on kaikinpuolin hieno, käyttö on helppoa ja mukavaa. Muuttanut tottumuksia aika paljon, ei tarvitse aina pitää läppäriä sylissä tai istua koneen ääressä. Matkustaessa tosi mukava. Siihen, onko hintansa arvoinen, en osaa muiden puolesta sanoa, minulle on.

Piti jo kauan sitten kirjoittaa tämä juttu, mutta jäänyt vain. Tänään Rollen iPod Touch -jutun luettuani sain innoituksen. Eipähän ole mikään kahden päivän käyttökokemus.

3 Replies to “iPad”

  1. iPad on kiinnostanut itseänikin, tosin koon puolesta sillä ei tulisi muuten kuin kotona hifisteltyä. Noita laitteita alkaa olla kertynyt sen verran paljon, että iPad tuntisi itsensä todennäköisesti melko pian ulkopuoliseksi…

  2. Tsekkaa ihmeessä Air Video:

    http://itunes.apple.com/fi/app/air-video-watch-your-videos/id306550020?mt=8

    Sen avulla voi streamata videot kotona koneelta iPadiin. Toimiin vielä järkyttävän hyvin. Voi tsekata ilman konvertointia .mkv, .avi ja muut fileet heittämällä.

  3. On tsekattu, mutta ei minulle sopiva. Hyvä kyllä, mutta tarttee olla kone päällä ja videoita tulee katseltua tuolla lähinnä, kun en ole kotona.

Vastaa