Turkistarhaus

Oikeutta Eläimille -järjestö on salaa käynyt kuvaamassa turkistarhoissa ja eilen tämä videomateriaali esitettiin A-studiossa. En ikinä ole ollut turkistarhauksen ystävä ja tänään katsottuani jakson, eivät tarhaajien pisteet minun silmissä nousseet yhtään. Jakso on Ylen Areenassa nähtävillä vielä suurinpiirtein kuukauden, mutta samaa materiaalia voi käydä katsomassa turkistarhaajien vastustajien sivuilta. Materiaali oli kuvottavaa ja minä tulin vihaiseksi ja surulliseksi siitä.

Ohjelmassa Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja kertoi heidän sertifikaatistaan ja siitä miten sertifikaatin menettää, jos on laiminlyöntejä. Jotenkin se tuntuu vain joltain keinolta myydä turkkeja paremmin. Loppupeleissä ei osannut sanoa oikein mitään mihinkään.

Toisena vieraana oli ympäristö- ja eläinetiikan dosentti Elisa Aaltola, joka kertoi, että sertifikaatti on vain pyyntö seurata eläinsuojelulakia, mikä on aika turhaa, koska lakia on seurattava joka tapauksessa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa ei oltu saatu kommentoimaan asiaa mitenkään, mutta tänään toteaa, että ”Turkistarhaajien hoidettava asiat kuntoon jo imagosyistä”. En minä usko, että ne eläimet paljon imagosta välittävät.

Yleinen tarhauksen puolustus on ollut muun muuassa se, että jos Suomessa tarhaus lopetetaan, se siirtyy jonnekin muualle. En epäile yhtään, mutta ei se silti tee siitä yhtään hyväksyttävämpää minun silmissäni.

Kyllä minä ymmärrän, että kyseessä on joidenkin elinkeino, mutta ei sitä voi mitenkään moraalisesti puolustaa. Näiden eläinten elämä ei mitenkään voi olla hyvää. Suomen eläinsuojelulaki määrää esimerkiksi ketun häkin vähimmäispinta-alaksi 0,8 m². Aika pieneksi käy reviiri. Häkin pituuden täytyy olla vähintään metri, siinä ei paljon juosta. Ei varmaan tarhoissa paljon enempää tilaa per eläin ole oikeasti annettu.

Vihreiden puheenjohtaja Anne Sinnemäki ehdottaa, että turkistarhauksesta luovuttaisiin ja eläinten oloja parannettaisiin. Toivon tosiaan, että ainakin jälkimmäistä ruvettaisiin toteuttamaan nopealla aikataululla. Joissain Euroopan maissa on turkistarhaus jo täysin kielletty.

Kirjoittajan talvitakkina toimii enolta, noin 15 vuotta sitten saatu, käytetty nahkatakki ja kenkienkin valmistukseen on käytetty kuollutta eläintä.

Vastaa