Puhelinkokemuksia: N900

Viime viikolla sain käsiini Nokia N900 -multimediatietokoneen. Ensimmäisen päivän lähinnä ihmettelin ja pelailin Mahjongia, mutta seuraavana päivänä vaihdoin siihen varsinaisen SIM-korttini. Nyt viikon kokeilemisen jälkeen olen aika lailla vakuuttunut, että tämä on parasta mitä Nokialta on tullut sitten… koskaan aiemmin*. Ei toki täydellinen, mutta erittäin mielenkiintoinen.

Käyttöliittymä on Maemon myötä huomattavasti parantuntu Symbian-puhelimiin verrattuna, vaikka joitain asioita voisi olla paremminkin. Puhelut onnistuvat ja tekstiviestitkin lähtevät. Kalenteria ei vielä saa keskustelemaan Googlen kanssa, mutta eiköhän siihenkin korjaus tule. Yhteystietojen saaminen oli aluksi aika hankalaa, mutta sitten kun tajusin miten se tapahtuu, se olikin täysin vaivatonta. OS X:n osoitteistosta tein vcf-tiedoston, siirsin puhelimeen ja tiedostonhallinassa valitsin sen, jolloin puhelin kysyi haluanko lisätä yhteystiedot osoitekirjaan. Sähköpostitkin sain toimimaan, vaikka kestikin hetken. Ihan vain omaa osaamattomuuttani. Sähköpostiohjelman käyttö on helppoa ja mukavaa.

Tekstiviestien ja pikaviestien hallinta on tosi mukava, näkyvät samassa listassa keskusteluina, kuten iPhonessakin. Keskustelujen hakeminen on helppoa, riittää, että kirjoittaa nimen alun näppäimistöllä. Skype, Google Talk ja muutama muukin löytyy valmiina.

Mediatoistin on käypä musiikin kuunteluun ja videon katseluun. Ohjelma on tarpeeksi yksinkertainen, eikä häviä minun tarpeissa ollenkaan iPhonen iPod-sovellukselle. Elokuvia en ole kokeillut laittaa vielä puhelimeen, mutta mukana tullut traileri näytti hyvältä.

Netin selailu on suhteellisen nopeaa ja vaivatonta. Ei vielä ole tullut vastaan sivuja, joille ei pääsisi. Asensin jo Fennecin eli Firefoxin mobiiliselaimen beta-version ja siinä on kyllä hyviä ideoita. Terminaalikin on osoittautunut myös oikein mukavaksi lisäksi, pitäisi vain laittaa irssi käyttämään UTF-8-merkistöä, ei tunnu löytyvän Latin-1-tukea tuosta laitteesta.

Akkukesto on vähän mitä on, mutta ehkä sitä saisi optimoitua laittamalla tarpeettomia toimintoja pois päältä. Aluksi pidin kaiken maailman widgettejä työpöydällä, mutta otin nekin jo pois. Voin katsoa Facebookista sitten ihan selaimella statuspäivitykset. Enemmän kaipaisin Twitteriä siihen, sen tosin ehkä saisi RSS-widgetillä laitettua. 3G ja verkkoliikenne kyllä syö aika mukavasti akkua.

Kameraa en hirveämmin ole vielä kokeillut, mutta kyllä se toimii. Vielä kaipailen siihen softapäivitystä, että pääsisi vähän enemmän säätämään kuin salamaa tai makrotoimintoa. Säätömahdollisuudet yhtä isot kuin ensimmäisessä digikamerassani. Ei ihan saa otettua kuvia tyyliin Rocco-Sulopuisto. Luultavasti vastaa aikalailla 5800:n kameraa, jolla olen muutaman kuvan ottanut.

Multitouchia on iPhonesta vähän ikävä, mutta tuo oikea näppäimistö on sitten taas kirjoittamiseen huomattavasti parempi. Stylus tulee kaivettua välillä esiin, kun tarvitsee tarkempaa osoitinta. Joskus se tuntui huonolta idealta, mutta hyvä se on. Kynsillä ja sormenpäilläkin pärjää kyllä aika pitkälle, kun se näyttö on aika herkkä.

Plussaa on näytön koko ja tarkkuus, laitteen nopeus ja näppäimistö. Ohjelmien asennus ja päivityskin on näppärää. Laitteen toimiminen massamuistina on myös plussaa, saa isompiakin tiedostoja kuljetettua mukana. FM-lähetin on mukava lisä, en ole kylläkään kokeillut sitä. FM-radionkin siihen sain asennettua ja todettua, että toimii ainakin osittain, ei tallenna kanavia vielä oikein. Mukana tulleet napit sopivat korvaan, mukana oli eri kokoisia tulppiakin niihin. Toistavat musiikkia aivan tarpeeksi hyvin minulle.

Miinusta sitten akun kesto, päivittäin saa olla latailemassa. Tietty nyt aluksi kun pitää niin paljon leikkiä ja kokeilla, niin sehän kuluttaa. MMS-tuki ei haittaisi, mutta ei sen puute maailmaa kaada, hyvin pärjäsin iPhonellakin kauan aikaa ilman. Vähän ihmetyttää myös, kun laitan langattoman verkon pois päältä, niin se menee päälle itsestään. Ehkä jokin ohjelma haluaa hakea netistä jotain.

Tähän pitäisi nyt keksiä jokin hyvä lopetus, mutta eipä minulla sellaista ole. Laite toimii ja seuraava versio on varmasti vielä parempi. Vähän semmoinen teknologiademo tuli mieleen aluksi, ilman demoefektejä tosin. IPhone kulkee mukana kalenterin, pelien ja Spotifyn takia.

* en ole kaikkia Nokian malleja kokeillut, joten voin olla väärässäkin

6 Replies to “Puhelinkokemuksia: N900”

  1. Tapani

    Jos puhelimeen ei lataa ’mms-asetuksia’ tuleeko saapuvista mms-viesteistä operaattroilta tekstiviestinä nettilinkki josta viestin voi käydä lukemassa? Näin oli ainakin ennen, kun puhelin ei tukenut mms.

  2. Kokeilin tätä ja ainakaan minulle ei tullut mitään ilmoitusta. En sitten tiedä missä vika.

  3. Tästähän ollaan jo väännetty aikaisemminkin mutta kyllä Googlen kalenteri synkkautuu kahteen suuntaan MfE:n läpi ihan hyvin. Tosin osaa synkata vain sen primäärisen kalenterin.

  4. Mikko

    Testaappa joku Android-vekotinki niin saan realistisen ja puolueettoman arvion :)

  5. Katellaan sitten, kun Google saa sen Nexus Onen pihalle ja jos se on sellasissa hinnoissa, että viitsii ostaa.

  6. Ainiin ja se viesti MMS:stä tuli reilun vuorokauden viiveellä, eli siltä osin toimii.

Vastaa