Uusi Internet Explorer

Internet Explorer 9

Huomenna aikaisin aamulla meidän aikaan pitäisi tulla Microsoftin uusi selainversio ladattavaksi, RC on jo saatavilla. Ajattelin vähän katsella millaisia uudistuksia siinä on. Lupailevat nopeutta ja ja parannettua HTML– ja CSS-tukea. Nopeahkolta tuntuukin, sivut latautuvat nopeasti. Käyttöliittymääkin on vähän muutettu. Jos oikeasti haluaisin, niin voisin tuohon tottua.

Uudet HTML-tagit toimivat. Ainakin perustagit. Niissä ei nyt mitään ihmeellistä ei olekaan. <audio> ja <video> toimivat myös.

CSS:n kanssa on parannusta myös tapahtunut. Acid3-testi antoi tulokseksi 95/100, mikä ei ollenkaan huono ole, varsinkin verrattuna edellisen selaimen 20/100 tulokseen.

Nyt voi jo vähän erilaisia selectoreita (valitsimia?) käyttää. Ei joka paikkaan välttämättä tarvitse luokkia kirjoittaa, tai pitää vielä joitain vuosia, mutta parempi tulevaisuus on näkyvissä.

Muista CSS-uudistuksista box-shadow(!), border-radius(!!) ja transform tuntuvat toimivat, viimeisimmän kanssa tarvitsee vielä -ms-etuliitteen, mutta se ei niin iso asia ole niiden muiden selainvalmistajien etuliitteiden seassa. Elementeille voi myös nyt antaa useamman taustakuvan, mikä on myös hyvä uudistus. Värien kanssa voi käyttää rgba-määritystä, jolloin saa läpinäkyvyyttä aikaiseksi. transition puuttuu, mutta sen voi korvata aina pienellä pätkällä JavaScriptiä. Parhautta on myös Media Queries -tuki. Se auttaa monessa asiassa. Muita uudistuksia voi käydä katselemassa Microsoftin omalta sivulta.

Se mikä oikeasti harmittaa ja vähän ahdistaakin on text-shadow -määritteen puuttuminen. Se nyt on vuosia ollut jo tarjolla ja oli jonkin aikaa myös CSS2.1-spekseissä. Myös gradientit olisivat olleet kivoja saada jo.

Ei mikään hirvittävän pelottava selain, mutta ikävä kyllä laahaa vielä reilusti perässä. Ehkä ensi vuonna sitten. Toivottavasti tämän version markkinaosuus Internet Explorereiden keskuudessa kasvaa nopeasti.

Vastaa