Apple Music

Kyseessä ei ole se oikea musiikin kanssa tekemissä oleva Apple-yhtiö vaan tämä tietokoneita ja niiden ohjelmia valmistava.

Apple ilmoitti joitain aikoja sitten tekevänsä hienon ja mahtavan ja parhaan musiikkipalvelun, kilpailijaksi Spotifylle ja muille vastaaville. Nettisivu lupaili hyvää ja kolmen kuukauden ilmainen tutustuminenkin sai kiinnostumaan.

Kolmen kuukauden jälkeen hinnaksi yhdelle hengelle tulee kymppi kuussa ja perheellisille on tarjolla 15 € kuussa maksava paketti. Ei paljon mitään siis siitä kirjastosta. Tästä jälkimmäisestä on useampi tuttu ollut kiinnostunut, koska Spotifyllä ei aiemmin ollut perhepakettia tarjolla.

Ensimmäisenä päivänä yritin kovasti Windows-koneellani päivittää iTunesia, jotta pääsisin tutustumaan musiikkitarjontaan, mutta eihän sitä tullut missään välissä. Seuraavana aamuna päivitin sitten töissä OS X:stä sen1. Kaikki meni odotetusti ja nopeasti olin valitsemassa jo genrejä ja artisteja joista pidän. Sitten se ensimmäinen ihmettely. Miten tämä toimii? Mistä se musiikki löytyy? Miten teen soittolistoja?

Asiantuntijamme valitsevat huolellisesti kappaleita, artisteja ja albumeita omien kuuntelutottumustesi ja -mieltymystesi mukaan.

Valikosta löytyy For You, New ja Connect. Ensin mainitun alta löytyy kaikenlaisia ehdotelmia. Lähinnä tuttuja artisteja ja Applen toimittajien tekemiä soittolistoja tutuilta artisteilta. Ei hirveästi vakuuttanut, että tarjotaan tutustumista Green Dayhin, Offspringiin tai Weezeriin. Auttaisi hieman, jos mukana tarjottaisiin esimerkiksi muita samankaltaisia artisteja. Tiedän kyllä, että he vasta opettelevat musiikkimakuani, mutta vähän liian ilmeisillä mennään, uskon silti, että tosi nopsaan rupeaa ehdottelemaan muitakin. Yhtenä päivänä näin soittolistan ”punk-musiikkia lenkille” tai jonkin vastaavan, siinä oli useammalta eri artisteilta ja mielellään kuuntelin pelatessani.

Apple Music For You
Musiikkia sinulle

New tarjoilee sitte kaikenlaisia uutuuksia ja top-listoja. Saattaa löytääkin jotain, mutta kyseessä on kuitenkin suuren yleisön lemppareita ja Antti Tuisku ja Selena Gomez kavereineen vähän väärää minulle.

Connect taasen… No siellä on kuvia artisteilta, joista tykkäät. En tiedä mistä se on napannut ne artistit, en Linkin Parkia tai Michael Bubléa ole kyllä hirveesti tykkäillyt vielä missään. Ideana kiva, mutta sisältö on tylsää. Oikeasti haluaisin nähdä kavereita siellä, voisi selailla heidän kuuntelemaa musiikkia. Tai edes vinkkejä näiltä artisteilta. Valokuvat ovat vähän tylsiä.

Apple Music Connect

Omien soittolistojen tekeminen on ollut myös aika hankalaa. Spotifyssä se vain toimii ja on helppoa, tässä on mokattu tosissaan. En koskaan ole varsinainen iTunesin fani ollut. Käyttöliittymä on vain luokattoman huono. Tein kokeeksi soittolistan nimeltä ”Rock” ja lisäsin sinne Weezerin jonkin biisin. Yritin sitten seuraavan artistin kappaletta lisätä sinne.

Apple Music and fucked up playlists
Hiiren oikean napin takainen pikavalikko

Ei nuo ole minun soittolistoja. Ne on levyjä, joita kaikkia en ole edes kuunnellut. Sitten löysin kolme pientä pistettä.

imusic-soittolistat2
Kolmen pisteen pikavalikko

Mikä tuo ensimmäinen valinta oli? Miksi on tehty melkein kaksi samanlaista pikavalikkoa käyttöliittymään? Toinen avautuu hiiren oikealla nappilla ja toinen nuista pienistä pisteistä, jotka eivät edes ole koko aikaa näkyvissä. Koska oli pakko yhdistää iCloudiin, jotta soittolistoja saa tehdä, oletin, että kotonakin olisi sitten se sama soittolista. Ei vielä ole näkynyt.

Genretkin vähän hassuja, en tiedä kuka niitä sinne laittelee, mutta kokeilin huvikseni miten kotimaista punk-musiikkia löytyy, Abduktiota ei löytynyt ollenkaan, mutta No Shame oli vielä silloin merkitty pop-musiikiksi. Tuntuu vähän, että ei ole kuin rock- ja alternative-genret. Ainakin sen mukaan, mitä Apple tarjoaa. Aloituksessa klikkailin muitakin.

Enemmän kaipaisin sitä sosiaalisuutta, voisi katsella mitä kaverit kuuntelee ja sitä kautta löytää uusia artisteja ja levyjä. Se tietysti vaatisi, että suuri massa siirtyisi Spotifystä tähän, en näe ihan heti tapahtuvan, ei niin paljon ole tarjonnassa eroja.

Näillä näkymin käyttö loppuu hyvissä ajoin ennen kuin ilmainen koeaika loppuu. Tai jos vaikka korjaisivat jotenkin tuon käyttöliittymän. Navigaatio on himpskatin vaikeaa, jos poistuu jostain soittolistalta, voi hyvinkin käydä tuuri, ettet pääse takaisin sinne, vaikka vielä kuuntelisit sitä. Myös Android-sovelluksen käyttöliittymä tulee vaikuttamaan tähän, kunhan syksymmällä julkaisevat sen.


1 Käytän nykyään taas sujuvasti töissä omenakoneita.

3 Replies to “Apple Music”

 1. Annosmyymi

  Omat kokemukseni:

  Connectiin napsii automaattisesti artistin, jos kuuntelet edes kerran. Siinäpä sitten epäseurailet.

  Suositteluautomatiikka ei toimi Amerikka-Englannin ulkopuolelle. Alkuvirittelyssä, kun pitää valita tarjotuista artisteista, mistä tykkäileepi, jos ei tykkää Apulannasta, jota tarjotaan ekana seitsemännen klikkauksen jälkeen, ei näe suomalaisia artisteja ollenkaan. Testasin kahteen kertaan.

  Genret ovat mitä sattuuta.

  Kuratoidut soittolistat ovat olleet tylsiä toistaiseksi. Sisäsiistejä. Jos on joku suomalainen kipale mukana lokalisoijan ansiosta, on se jotain Jenni Vartiaista tai muuta äärettömän mielekästä.

  Beats1:ia on tullut kuunneltua varmaan yhteensä tunti ekana päivänä. Siinäpä se. Ei uppoa. Hommen ohjelman olisi voinut tsekata mutta tuli kehnoon aikaan.

  Loppukaneetti: AM on suunnattu suurimmalle markkinalleen (US) ja ei siinä mitään. Kehittynee pikkuhiljaa mutta jotain Applen pitää tehdä ainakin iTunes-ohjelmalle.

 2. Onhan Spotifyssä ollut pidempään mahdollista maksaa perhepaketti. https://www.spotify.com/fi/family/

  • Tiesin itse tästä, en vain ruvennut arvailemaan, että kauanko on ollut. Useampi tuttu ilmoitti vaan suoraan vaihtavansa Appleen koska perhepaketti.

Vastaa