The Division

New Yorkiin on tappava virusaalto Black Fridayn yhteydessä ja kaupunki on kaaoksessa. Kaikki muut ovat epäonnistuneet järjestyksen tuomisessa, niin paikalle on kutsuttu The Division.

The Division, uusi lisä Tom Clancy -peleihin. Tällä kertaa aivan erilainen, kuin Rainbow Sixit ja Splinter Cellit. Pitkästä aikaa peli, mitä oikeasti odotan, että pääsen kunnolla pelaamaan. Nyt on takana kaksi beta-viikonloppua, ensimmäinen oli suljettu ja viime viikonloppu oli sitten avoin ja kaikki halukkaat pääsivät pelaamaan ja kuulemma 6,4 miljoonaa pelaajaa kävikin kokeilemassa. Pelistä tehty lyhytelokuvakin herätti kiinnostusta.

Peli on erittäin nätti. RPG kolmannesta persoonasta ja toimii oikein hyvin tämän kaltaisessa pelissä. Meininki on enemmän duck & cover kuin täysillä päälle. Jälkimmäinen taktiikka ei kovin pitkälle kanna, varsinkin jos vastassa on vähänkään kovempia kavereita. Hiippailua voi yrittää, mutta sillä ei saavuta muutakuin pääsyn lähemmäksi vihollisia, ne on pakko aina tehtävässä tappaa, jotta pääsee etenemään. Ja aina lähelle pääseminen ei ole hyvä asia.

Pääidea on kehittää omaa hahmoa kyvyillä ja keräämällä tavaraa tehtävistä, vihollisilta ja ympäriinsä levitetyistä repuista ja laatikoista. Kaikki on satunnaista, niin ei voi joka pelikerta hakea samoja tavaroita. Siviileitä auttaessa tuntui usein saavan erilaisia vaatteita, joilla voi hahmon ulkonäköä vaihtaa, mitään muuta apua niistä ei ole, mutta itse tykkäsin, että pystyi vaihtamaan vähän kasuaalimmat kuteet ja vaihtaa päähineeksi vaikka pom pom -pipon.

Roistoille kuulaa
Roisto ottaa osumaa Madison Square Gardenissa

Ohjaus on mukava, kamerakulma toimii hyvin. Konsolikäännöksestä ei tietoakaan, sen verran hyvin on saatu toimimaan. Se on erona moniin ammuskelu peleihin tosiaan, että ei ole erikseen kyykistymistä ja hyppelyä. Hypätä voi vaan, kun mennään esteen yli ja suojassa kyykitään.

UI eli käyttöliittymä on myös suhteellisen helppo oppia. Välillä tuntuu, että valikoihin ajautuu syvälle, mutta varmaan on jokin nopea tapa päästä pois. Kartta on hieno, kun se ilmestyy maahan kolmiuloitteisena.

Käyttöliittymä
Inventaariota

Aseita on useita erilaisia ja niitä saa, kun suorittaa tehtäviä tai tappaa roistoja, välillä löytyy ihan laatikoistakin. Tyyppeinä on pistooli, rynnäkkökivääri, konepistooli, haulikko, tarkkuuskivääri ja kevyt konekivääri. Itse pidän ensimmäisessä slotissa rynnäkkökivääriä ja toisessa tarkkuuskivääriä. Pistooli on aina mukana, mutta se on aika tehoton. Aseisiin saa laitettua vaimenninta, parempaa tähtäintä, erilaisia lippaita ja muita, jotka parantaa suorituskykyä. Kraanaatteja ja polttopommeja on erilaisia, tainnutuskranaattikin toteutettu hyvin, että näkökenttä sumenee ja suoraan ei voi juosta, mikäli semmoisen nappaa.

Erilaisia taitoja ja apuvälineitäkin saa käyttöön pelin edetessä, mutta niitä ei paljon tarjoiltu vielä betassa. Ensimmäisenä apuna on pulssi, millä paljastetaan viholliset lähimaastosta vaikka seinien läpi ja se on kyllä tarpeellinen. Toisena käytin itse automaattitykkiä, mikä ammuskelee kaikkea liikkuvaa, yllättävän tehokas, mutta varmaan vaihdan sen sitten johonkin lääkinnälliseen, kun varsinaista peliä pelaan. Taidoista ei voi sanoa mitään, kun luki vain ”not available in beta”, samoin kun oli craftaamisen kohdalla myös, jännittää nähdä mitä siellä voi tehdä. Muitakin valikoita oli vielä jätetty epäaktiiviseksi.

Peliympäristö

Betassa oli vain osa kartasta käytössä, vähän länsirantaa keskivaiheelta Manhattania, huhujen mukaan viidesosa varsinaisesta pelialueesta. Aloituspaikka on suurinpiirtein Chelsea Pier ja siitä lähdetään kohti postirakennusta, mikä toimii päämajana. Olin aika hämmästynyt siitä, miten hienosti alue on tehty ja miten rakennukset tunnistaa. Helposti pystyi paikantamaan itsensä Google Mapsista ja seuraamaan missä on kulkenut. Kadut ovat täynnä hylättyjä autoja ja roskiakaan ei ole kuljetettu hetkeen, niin ei siellä ajoneuvoilla liikuta.

US Post Office
US Post Office toimii pelin päämajana

Kartta on jaettu kahteen alueeseen, toisessa on PvE eli pelaajat NPC-hahmoja vastaan, jota voi pelata myös kavereiden kanssa yhdessä. Oikein mukavaa ja nopeamminhan tehtävät tulee tehtyä kavereiden kanssa. Toinen alue on Dark Zone, mikä on sitten se missä voi ammuskella muita pelaajia jos siltä tuntuu. Itse olen tykännyt pelata vähän yhteistyössä tuntemattomienkin kanssa. Alueella on myös NPC-hahmoja, joilta saa sitten parempia aseita ja varusteita, kun niitä tappaa, ainoana jujuna vain se, että ne löydetyt tavarat pitää laittaa helikopterin kyydissä pois alueelta, niin siinä laskeutumispaikalla tulee monesti isoja taisteluja.

Säätila vaihtelee aurinkoisesta lumimyrskyyn. Jälkimmäinen rajoittaa oikeasti näkyvyyttä ja välilä melkein törmää vihollisiin, kun juoksee myräkässä. Myös vuorokauden aika vaihtuu, mutta en huomannut, että olisi mitenkään dynaamisesti. Lähinnä, kun kävi jossain rakennuksessa sisällä ja palasi ulos, saattoi olla pimeää tai valoisaa. En kiinnittänyt tarkemmin huomiota.

Lumisadetta
Lumisade yllätti taistelijan

Viholliset

Vihollisia on neljää eri ryhmää ja kaikkien tarina ei ihan selvä ole.

Mellakoijat (rioters) ovat pikkurikollisia, joita tulee vastaan useimmiten, usein ovat vielä ryöstämässä jotakuta syytöntä. Suhteellisen helposti hoituvat.

Cleaners eli siivoojat yrittävät puhdistaa viruksen tappamalla ja polttamalla kaiken. Tarinan mukaan osa on vähän päästään pipejä palomiehiä. Liekinheittimet ovat ikäviä, mikäli päästää kaverin liian lähelle.

Rikersit ovat vankikarkureita Rikers Islandista, jotka pääsivät karkaamaan viruksen luoman kaaoksen turvin. Näihin en usein ole törmännyt, luultavasti enemmän löytyy Dark Zonesta.

Last Man Battalion on joukko palkkkasotilaita, jotka oli palkattu suojelemaan rikkaiden omaisuutta viruksen iskiessä, mutta kun kaaos pääsi valloilleen, he jäivät paikalle ja yrittävät ottaa New Yorkin haltuunsa. Erittäin koviksia.

Sittenhän on vielä Dark Zonen muut pelaajat, jotka saattavat olla joko kavereita, tai sitten tappavat nähdessä ja vievät tavarasi.

Yhteenveto

Minä viihdyin ja menee ostoskoriin. Julkaisu on 8. maaliskuuta. Kaikillehan ei varmasti kelpaa, mutta kaksi viikonloppua nosti minulla nälkää ja jäi tunne, että pelattavaa riittää useammaksi tunniksi. Pikkukujia kiertäessä löytyi paljon tavaraa ja pääsee maanalaiseenkin tai viemäritunneleihin, missä voi olla mitä vain. Dark Zoneen voi sitten kaveriporukalla mennä hakemaan parempia varusteita, yksin sinne ei paljon asiaa ole.

Ennakkotilatessa saa erikoisvaatteet ja paremman rynnäkkökiväärinkin kaupan päälle. Valittavana on normaali tai sitten Gold, joiden erona on lähinnä asusteet. Ensimmäisessä oranssi hazmat-puku, minkä pitäisi suojata paremmin tartunnalta. Jälkimmäisessä maastokuvioinen kansalliskaartin asuste. Gold sisältää myös Season passin, mikä oikeuttaa saamaan tulevat lisäpaketit ilmaiseksi.

Odottavan aika on pitkä.

Vastaa