Sukututkimusta

Olen aina tuntenut itseni suhteellisen juurettomaksi. Syntynyt ja kasvanut Ruotsissa, nuoruus Nivalassa, sen jälkeen siellä sun täällä. Sukututkimus kiinnostanut kovasti, mutta en ole saanut aikaiseksi ennen tätä.

Tilasimme Ammin kanssa MyHeritagen DNA-testit ja tavalliseen tapaan jahkailimme testien tekemisessä. Kun saimme aikaiseksi pyöritettyä puikkoa poskessa ja lähetettyä ne matkalle, tuli tarjous ilmaisesta kahden viikon täydestä käyttöoikeudesta palveluun.

Sukupuututkimus oli aika helppoa ja nopeaa, sen verran paljon käyttäjiä, että on muitakin sukulaisia lisäilleet sinne sukupuitaan. Riitti, että tiesi vähän isovanhempia ja siitä lähti. Yhtäkkiä isän puolelta löytyi 1700-luvulta sukulaisia, jolloin sukunimi oli vielä muotoa Tirckoin. Iso-iso-iso-isoisä oli vielä sillä sukunimellä. Etunimet hyvin pitkälti suomalaisia, vanhimmat kuulostavat ruotsalaisilta. Johan, Thomas, Andreas ja vastaavia.

Äidin puolelta olikin vähän erikoisempaa, muutama sukupolvi ja nimet olivat hyvinkin venäläisiä. Domentei, Jeudokia, Jekaterina, Ivan, Nikolai ja niin edelleen. Nimissä oli paljon Matti Teponpoika -tyyppisiä, mikä ilmeisesti oli vielä jonkin aikaa yleinenkin tapa nimetä.

Palvelusta näkee kartasta, missä sukulaiset ovat syntyneet ja minun tapauksessa se on hyvin pitkälti rajan takaista Karjalaa ja Savoa. Soanlahti, Korpiselkä, Kaavi ja Säyneinen keskittyminä. Korpiselällä on tai oli kylä nimeltään Tšokki, joka ilmenee sukunimenä äidin puolella, liekö alkuperäisiä asukkaita. Missään näistä paikoista en ole käynyt, mutta Tuusniemessä olen sukuloinut ja se on aika lähellä Kaavia.

DNA-testin tulokset silti vähän yllättivät. 97,3 % suomalaista alkuperää, vajaa pari prosenttia Japanista ja prosentin luokkaa Mesoamerikkaa ja Andeja. Sukutarinat eivät mainitse näiltä seuduilta tulleita millään tavalla ja en nyt ihan sokeana näihin uskokaan. Suomalaisuus on kyllä ihan uskottava.

Hauska ”yhteensattuma”, että kirjoittaessani tätä juttua, MyHeritagelta soitettiin ja tarjottiin palvelua puoleen hintaan, mikä tuntuu vähän kalliilta, koska pakko ottaa koko vuosi kerrallaan. Sukupuututoiminto on kyllä erinomainen. Voisi silti jossain vaiheessa kokeilla toistakin DNA-tutkimusta, antaako erilaisia tuloksia.

Vastaa