Selviytymistaistelua

Viime viikolla päätin ostaa kavereiden kehuman Rustin ja kokeilla sitä. Vähän Minecraftin ja DayZ:n risteytys. Menin tankkipeliklaanin omalle serverille toisten kavereiden kanssa. Sieltä oli hyvä aloittaa, kun se oli vasta tyhjennetty, eli kaikki aloittivat samasta tilanteesta.

A lot of naked men throwing rocks and trying to survive against zombies, animals and other naked men.
’Starscre4M

Hetken juoksentelin alastomana tutkimassa lähiympäristöä. Otin kiven käteen, tapoin onnekkaasti possun ja sain siitä kangasta, nahkaa, eläimen rasvaa ja kananlihaa. Keräilin vähän tarvikkeita; puuta, kiveä, metallia ja niin edelleen ja huomasin, että tässähän pitää syödä. Otin kananlihat ja pistin poskeeni. Huikea yllätys oli, että sain ruokamyrkytyksen ja kuolin siihen. Kaverit sitten mainitsivat, että ruoka pitää paistaa nuotiossa. Hetken seikkailtuani sain tapettua uudestaan possun, kerättyä puita ja tein nuotion ja juuri kun sain possusta saamani lihat paistumaan, paikalle tuli joku toinen pelaaja ja posautti haulikolla päähän. Sen jälkeen onnekkaasti heräsin henkiin lähelle kavereiden tukikohtaa ja sain makuupussin, mihin voi spawnaa kuoleman jälkeen.

Tukikohta

Sen verran helppoa on pelissä kuolla, että makuupussi ja tukikohta ovat tärkeitä. Villieläimet tappaa, mikäli et ehdi saa tapettua tai ehdi karkuun. Nälkään voi kuolla, mikäli ei elukoita tapa tai löydä muuta ruokaa. Ruokamyrkytyseen voi kuolla, mikäli lihaa ei paista nuotiolla. Säteilyyn voi kuolla, mikäli ei ole varusteita sitä vastaan, kun tutkit kartalta löytyviä kiinteitä pikkukyliä. Voit tipahtaa kalliolta ja kuolla. Kylmäänkin ilmeisesti voi menehtyä, mutta sitä en ole onnistunut tekemään.

Itsellä on tukikohdassa sängyn vieressä laatikosto, mistä löytyy erilaisia aseita, ammuksia niihin ja muita perustarvikkeita, mitä tarvitsee, kun lähtee seikkailemaan. Pitää muistaa vaan täydentää varastoa sitä mukaan kuin käyttää niitä. Ovenkin voisi laittaa huoneeseen ja lukita se muilta. Ei sillä, etten luottaisi pelikavereihin, mutta jos joku murtautuu rakennukseen, niin joutuu käyttämään vähän enemmän räjähteitä tai aikaa sen huoneen takia.

Oppimiskynnys on pienehkö ja mukaan pääsee nopeasti. Aloittaessa varusteena on kivi, soihtuja ja sitomistarpeet, koska haavoitut kuitenkin. Kuoleman jälkeen aloitetaan samasta tilanteesta. Pelin edetessä voit löytää rakennuksista aseita ja muita tarvikkeita, jotka voit opetella tekemään itse, mikäli löydät opettelemiseen tarvittavan research kitin. Juttuja voi oppia valmistamaan myös, jos löytää piirrustukset esineestä. Oma tukikohta, minne saa tavarat talteen, kannattaa rakentaa myös. Niihin kyllä murtaudutaan aina välillä, mutta hyvällä tuurilla sitä ei heti löydetä. Ampumista tuliaseilla en vielä hallitse oikein ja lähinnä yritän vältellä vieraita ihmisiä, jousipyssyllä kyllä sudet ja karhut kaadan.

Pelissä tosiaan ei ole karttaa eikä kompassia, joten alkuun on hankala hahmottaa, missä menee. Eksyminen on helppoa varsinkin yöaikaan. Joku ystävällinen ihminen on tehnyt kartan nettiin ja joissain servereissä saa omat koordinaatit kirjoittamalla /location chattiin. HUD kertoo vain mitä sinulla on juuri käsillä, kuinka ravittu olet ja mikä kunto on. Yöllä ei näe operoida ilman soihtuja, soihdut taas näkyvät kauas ja hyvinkin saattaa joku tulla ryöstämään sinut sen takia. Ilman soihtua törmää kuitenkin vihaiseen suteen ja sitten juostaan karkuun ja eksytään.

Vaikka kartta on sama jokaisella serverillä, kaikkialla on erilaista, koska ihmiset rakentavat eri paikkoihin tukikohtiaan. Toisilla servereillä ollaan ystävällisempiä ja porukka lähinnä keräilee tavaraa ja rakentaa rakennuksia, toisilla ammutaan aina kohdattaessa. Kerran olen selvinnyt vieraasta ihan vain kertomalla hänelle, että olin vasta aloittanut ja minulta ei pahemmin mitään ryöstettävää löydy. Kuljenkin suurimman osan ajasta vain vaatteet päällä ja hakku, jousipyssy ja nuolia mukana, jotta ei niin harmita, kun ryöstetään.

Lentävä punainen karhu

Vaikka kyseessä on vasta hyvinkin kehitysvaiheessa oleva peli ja ilmassa juoksevia, kananlihasta tehtyjä, karhuja tulee vastaan, tämä saa minulta pisteet 12/10 ja peukut ylöspäin. Toivottavasti aktiivinen kehitys jatkuu ja oikeaan suuntaan.

Vastaa